Wat voor verschillende types aardlekbeveiliging zijn er?

Er zijn verschillende types en uitvoeringen aardlekbeveiliging voor uiteenlopende toepassingen:

- Type AC:

De aardlekschakelaar met type AC is enkel gevoelig voor sinusvormige wisselstroom (deze wordt in de Benelux in nieuwe installaties niet meer toegepast).

- Type A:

De aardlekschakelaar met type A biedt bescherming tegen zowel sinusvormige- als aangesneden wisselstromen en pulserende gelijkstromen.

- Type B:

Naast detectie van lekstroomgolfvormen (zoals bij type A), worden type B-aardlekschakelaars ook gebruikt om vlakke DC-lekstromen te detecteren. Het gebruik van type B-aardlekschakelaars wordt aanbevolen voor PV-omvormers en frequentieregelaars die motoren van pompen regelen, liften, textielmachines, machinegereedschap et cetera.

- Type S: (A-selectief of B-selectief)

Type S zijn selectievere aardlekschakelaars die worden gekenmerkt door het symbool S. Ze hebben een vertraagd afschakelgedrag en werken selectief in combinatie met aardlekschakelaars van 30 mA. Type S-aardlekschakelaars zijn niet gevoelig voor impulsstromen met een piek tot 5.000 A (8/20 golfvorm).

- Type AP-R:

Aardlekschakelaars van het APR-type zijn geschikt voor alle toepassingen waar veiligheid en continue stroomvoorziening een vereiste zijn en ongewenst trippen moet worden vermeden. Type AP-R-aardlekschakelaars zijn niet gevoelig voor impulsstromen met een piek tot 3.000 A (8/20 golfvorm). De AP-R is meer dan tien keer beter bestand tegen ongewenst uitschakelen dan de standaardtypen.

Selectieve typen hebben een grotere weerstand dan type AP-R, maar hun aanspreekstroom bedraagt minimaal 100 mA (geen aanvullende beveiliging tegen directe aanraking).

- Type F:

Type F-aardlekschakelaars zijn bedoeld voor belastingen met eenfasige frequentieregelaars en soortgelijke apparatuur zoals moderne wasmachines. Ze bieden bescherming tegen sinusoïdale wissellekstromen met nominale frequentie, tegen pulserende gelijkfoutstromen en tegen samengestelde foutstromen. Type F-aardlekschakelaars zijn niet gevoelig voor impulsstromen met een piek tot 3.000 A (8/20 golfvorm). Wel bieden ze een betere beveiliging voor het enorme aanbod aan elektronica in huishoudelijke installaties, terwijl een type A-aardlekschakelaar daar niet in zou slagen.